вторник, 19 януари 2021, 14:56

31 май - Световен ден без тютюнопушене 

31 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ 

Да говорим открито за последствията от тютюна!

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на

31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Основната цел е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и за намаляване на неговото потребление. Тази година този ден се отбелязва под мотото „Да говорим открито за последствията от тютюна!.

Тютюневата епидемия е една от най-големите заплахи за общественото здраве, с които някога се е сблъсквало човечеството, убивайки повече от 8 милиона души годишно по целия свят. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директната употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона са в резултат на непушачите да бъдат изложени на пасивно тютюнопушене.

Всички форми на тютюн са вредни и няма безопасно ниво на излагане на тютюн. Пушенето на цигари е най-често срещаната форма на употреба на тютюн в световен мащаб. Други тютюневи изделия включват тютюн с водна тръба, различни тютюневи изделия без пушене, пури, тютюн на ролка, тютюн за лула и др.

                                     

 Димът втора употреба е димът, който запълва затворени пространства, когато хората изгарят тютюневи изделия като цигари, водни лули, пури и др.

Няма безопасно ниво на излагане на тютюнев дим втора употреба, което причинява повече от 1,2 милиона преждевременна смърт на година и сериозни сърдечно-съдови и респираторни заболявания.

С всяко вдишване, димът вкарва своите над 8000 химически вещества в контакт с тъканите на тялото.  С течение на времето пушенето уврежда и нервните окончания в носа, причинявайки загуба на обоняние. 

Част от заболяванията, които са свързани с употребата на  тютюна са: инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето, язва на стомаха, рак на белия дроб, ХЪБ. Много от химикалите в цигарите могат да предизвикат опасни мутации в ДНК на тялото, в следствие на които се образува рак. 

Това не са всички негативни последици, които са възможни при човек с дълга история на тютюнева зависимост. Освен всичко друго, пушенето забавя реакциите, намалява вниманието, паметта и интелигентността.

Превенцията на пушенето трябва да е приоритет в борбата с цигарите за цялото общество, защото редовното пушене на цигари, започнало в юношеството е предотвратим риск за заболеваемост, инвалидност и преждевременна смъртност сред младите хора