сряда, 23 януари 2019, 09:27

31 май - Световен ден без тютюнопушене 

31 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ 

Тютюн и сърдечни заболявания

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление.

За 2018 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Тютюн и сърдечни заболявания“. 

Тютюнопушене или здраве - това е големият въпрос на нашето време.

Тютюнът... замисляли ли сме се какво причинява на човешкия организъм? Ако през XVI век са описвали неговите лечебни свойства „предизвиква сън, премахва умората, успокоява болката, премахва главоболието”... то скоро след това, и лекари и пациенти се разочаровали от него. Въпреки това широко бил разпространяван.

Вредното действие на тютюна е открито през 1828 г. от двама френски фармацевти, които изолирали от тютюневите листа отрова наречена никотин. От тогава до наши дни знанията за вредните вещества съдържащи се в тютюневите изделия са се обогатили. Днес знаем, че са изолирани над 8000 вещества от тютюневият дим, всички до един вредни за организма ни.

През 1975 г. Световната здравна организация публикува становището, че тютюнопушенето е единственият най-важен фактор, водещ до влошаване на здравето, и че най-големите опити за здравна профилактика могат да се осъществяват чрез ограничаване на тютюнопушенето.

Тютюнопушенето води до редица здравословни последствия. Пушенето се счита за причиняващ и увреждащ фактор за следните заболявания: сърдечно-съдови заболявания; болести на дихателната система; мозъчно-съдови заболявания; карциноми; стомашно-чревни заболявания; инфекции на горните дихателни пътища.

Въпреки, че пушачите обикновено ги плашат с рака на белия дроб, най-често те умират преждевременно от сърце, а не от рак. При тях е повишен рискът от стеснение и запушване на кръвоносните съдове, което може да доведе до миокарден инфаркт.

През последните десетилетия са много доказателствата, които установяват пряката връзка между тютюнопушенето и сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че то увеличава честотата на инсултите, абдоминалните аневризми и атеросклерозата, защото много фини кръвоносни съдове, които са от жизненоважно значение за поддържане на здравето на сърцето, са повредени от тютюнопушенето.

Тютюнопушенето се смята за № 1 контролируем рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Никотинът, един от ключовите компоненти на тютюна, стимулира мозъчните химикали, които водят до пристрастяване и също предизвиква надбъбречните жлези да произвеждат хормони, които причиняват стрес за сърцето чрез повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. При хората с високо кръвно налягане, тютюнопушенето може да ускори стесняване на кръвоносните съдове, известни като атеросклероза. Пушенето комбинирано с високо кръвно налягане значително увеличава риска от увреждане на сърцето.

Някои се утешават, че минималното пушене е невинно. За съжаление това не е така. Дори 1-2 цигари дневно повишават значително риска от сърдечно засягане. Нещо повече, дори пасивното пушене (вдишването на чужд цигарен дим) е вредно.

Това, че сте пушили дълго, не означава, че вече няма смисъл да спрете. Никога не е късно – когато и да откажете цигарите, вашият сърдечно - съдов риск през следващите години плавно намалява.

Ако нашите органи можеха да говорят, сигурно биха викнали с пълен глас и призовали за опазване на вътрешната среда.

Така че, както е писал Гьоте: “Започнете сега!”