вторник, 18 февруари 2020, 21:08

31 май - Световен ден без тютюнопушене 

31 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ 

Тютюн и здраве на белите дробове

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Основната цел е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и за намаляване на неговото потребление. През 2019 година този ден се отбелязва под мотото „Тютюн и здраве на белите дробове“.

Една от малкото известни и предотвратими причини, имащи отношение към заболеваемостта е тютюнопушенето, с достатъчно доказателства за канцерогенността му при хора.

Още през 50-те години на миналия век е установена връзката между тютюнопушенето и белодробен карцином. От тогава тютюнопушенето, като причина за развитие на рак е обект на изследване от IARC (Международната агенция за изследване на рака).

Тютюнопушенето уврежда белодробните клетки и предизвиква дефект в растежа на клетката. Рискът за развитие на карцином е по-голям при хората, които пушат много цигари на ден и/или които пушат от дълго време. “Пасивните” пушачи също са застрашени от тази болест, тъй като те се излагат редовно на въздействието  на  тютюневия дим от околните пушачи, които употребяват цигари, пури или лули.

Ако нашите органи можеха да говорят, сигурно биха викнали с пълен глас и призовали за помощ!

В най-пряка връзка с цигарения дим са дихателните пътища и белият дроб, завихрени в страстен танц, който за съжаление завършва с плач.

В тютюневия дим се съдържа въглероден монооксид, който е безцветен газ, без миризма. Неговата способност да се свързва с хемоглобина е 200 пъти по-голяма, отколкото кислорода, поради което доставянето на кислород до белия дроб, сърце, мускули, мозък е намалено.

Тъй като пушачите, които пушат по 1 кутия дневно, правят по 70 000 всмуквания в година, лигавицата на носната кухина, хранопровода и трахеобронхиалното дърво е подложена на постоянното въздействие на цигарения дим. Някои от съставките действат директно, други се абсорбират в кръвта или се разтварят в слюнката и се поглъщат.

Няма безопасно ниво на излагане, а тютюнът за пушене е много вреден под всякаква форма, включително пури, лули или шиша през наргиле.

Описвайки вредата на тютюнопушенето върху белия дроб, изключително важно е да отбележим и вредата на пасивното пушене. Редица проучвания доказват по-високия риск при пасивните пушачи да заболеят от всички болести на белия дроб, причинени от тютюнопушенето. При пребиваване в помещение с пушачи в продължение на 8 часа пасивните пушачи поемат чрез дима токсични вещества, които са равни на повече от 5 условно изпушени цигари. В днешно време е доказано, че и пасивното пушене се явява риск за развитие на рак на белия дроб.

От всичко казано дотук е видно, че с цигарите шега не бива! Най-добре е човек да не пропушва, но ако вече е вплетен в мрежите на зависимостта, с повече решителност и воля трябва да вземе твърдото решение да направи „тази малка революция със себе си”, и то... не утре, а днес, защото утре може да бъде късно!