Saturday, 29 January 2022, 04:07

24 МАРТ – Световен ден за борба с туберкулозата

 

24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА 

 

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 г. по инициатива на Световната здравна организация.

На тази дата - 24 март през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива микобактериум туберкулозис, откритие достойно за Нобеловата награда, с която е удостоен.

И тази година, за пореден път с различни събития на Световния ден се цели да се привлече вниманието към този сериозен глобален проблем, който е с особена значимост и за общественото здраве.

Мотото на деня за 2018 г. е „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. Основните послания на Световния ден е да се обединят усилията на професионалната общност и на цялото общество за ограничаване на заболяването и чрез осведоменост за специфичните рискови фактори, необходимостта от профилактика, ранна диагностика и адекватно лечение.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. По данни на СЗО 30% от населението на земята е инфектирано, като през 2016 г.-10,4 милиона души са се разболели от туберкулоза.

През последните години в България се наблюдава устойчива тенденция за намаляване на заболеваемостта от 39,1 на 100 000 население през 2006 г. до 21,3 на 100000 население през 2016 г. Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от изпълнение на дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България.

В България профилактиката, диагностиката и лечението са безплатни за всички които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Основа на профилактиката на туберкулозата е редовно провеждана противотуберкулозна имунизация и химиопрофилактика при необходимост.

За превенция на заболяването е необходимо и да живеем здравословно, а това означава да се храним правилно, да оптимизираме двигателната си активност, да не пушим и злоупотребяваме с алкохол.