сряда, 23 януари 2019, 09:10

14 ФЕВРУАРИ – Ден на влюбените


14 ФЕВРУАРИ 

http://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpg

„ЛЮБОВ И РОМАНТИКА"

    Пубертет - възрастта, в която младият човек постепенно престава да бъде дете. Възрастта, в която освен физическото развитие настъпват  и психически промени. Възрастта, с многото емоции, нови усещания, мисли и въпроси. Възрастта, когато се появява нещо необяснимо, неуловимо и същевременно толкова прекрасно и чудесно преживяване, което наричаме – ЛЮБОВ!

    И все пак в периода на юношеството ЛЮБОВТА се свеждат до емоционално състояние, където интимността е едно може би по тихо и по слабо забележимо явление. Психолозите определят такова явление, като романтична любов. Романтичните влюбвания дават възможност на тийнейджърите за пръв път да се докоснат и до любовната страст. Всъщност кое е първо – любовта или романтиката? Ситуацията е съвсем същата като при кокошката и яйцето. Любовта ражда романтиката, а с романтика се предизвиква любов. Най-общо романтиката е очарованието, магията на любовта. Романтиката са всички онези мили неща и малки жестове, които се правят за любимия човек. В един научен речник романтиката може да се срещне обяснена така: изкуството на любовта, включващо всички начини да се достави душевно и физическо удоволствие. Но, както много добре знаем, любовта не е наука...

    Исторически терминът романтика не винаги се е отнасял до любовните отношения, а е свързван с проявата на най-съкровените желания - понякога свързани с любовта, а понякога - не. Все още понякога романтиката е представяна като импровизирана артистична форма, но в контекста на романтична любов, в отношенията, тя обикновено отразява изразяването на нечия любов или нечии дълбоки емоционални желания да се свърже с друг човек. Романтиката е онази част от любовта, която я освобождава от всекидневните въпроси, дори от расови настроения и религиозни традиции. Тя е над всекидневния живот, над брака и над родови задължения, въпреки че малките всекидневни жестове или сватбата могат да са най-романтичното нещо, което се е случвало. Несподелената любов също може да бъде романтична в смисъла, в който възхваляването само по себе си е романтика. Обикновено романтиката е много силна в началото на любовните отношения, но рутината полага големи усилия да я премахне.

    Създаването на романтика под формата на романтични жестове и подаръци, романтична атмосфера и организирането на романтични пътешествия си е талант, непознат за всеки. И точно тези, които не го притежават, твърдят, че романтиката съществува само в приказките и сапунените сериали. Да такава опасност сякаш има, защото напоследък модата е, особено сред младите, тоталното отричане на романтиката и стремежът към доказване на точно обратното – без милувки, без кой знае колко мили думи, погледи и др. Всичко романтично е скучно, а всичко по-хард се   счита за готино, биха казали младежите.


    За романтиците пък липсата на романтика би означавала, че светът е станал безчувствен, защото според тях романтиката е синоним на любов, тъй като двете вървят ръка за ръка.

    Междуполовото общуване като потребност на младите е в основата на развитието на позитивните нагласи за самооценка на пола, умения за вземане на решения в различни ситуации, при рисково поведение или конфликти. Любовта е това чувство, което се споделя от близки, романтично влюбени и такива които имат интимни отношения. За да се стигне до стабилна връзка след романтично любовно увлечение от значение е степента на близост между партньорите. С осъзнаването, че любовта е отговорно поведение, юношите порастват и навлизат в нов етап от своя живот. Обичта и доверието в семейството е много важна, защото сплотява мъжът и жената и ги дарява с най-скъпия дар на живота детето. Тя им помага да изживеят живота си пълноценно.

    С придобиването на здравна информираност, жизнен опит и компетентност у младежите се създават емоционални преживявания за пълноценно и отговорно изживени  отношения. Когато са дали израз на собствените си най-заветни чувства и  романтични настроения, пред младите се разкриват най-красивите идеали на любовта и приятелството! 


Използвани източници:
- wikipedia.com

http://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpghttp://www.srzi.bg/documents/Profilaktika/Sarce.jpg