19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО
Днес затлъстяването е определено като „епидемията на 21 век“.
Целта на дни като тези е да се помогне на хората, които отчитат, че имат този проблем, но не успяват да намалят част от теглото си и по този начин могат да намалят и риска от редица заболявания.
През последните години затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в Европа.
Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски страни между 30 и 80% от хората са с наднормено тегло, а от децата с наднормено тегло са средно 20%.
Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека.
Спзването на този баланс е от огромно значение за подобряване на здравните показатели и повишаване качеството на живот.
При хората с наднормено тегло се наблюдава повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания, репродуктивни проблеми и преждевременна смърт. Повишената консумация на храна, особено по - богатата на калории, в съчетание с ниската физическа активност водят до негативни резултати.
Фактори за развитие на затлъстяването:
Методи за диагностика и оценка на затлъстяването:
Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при физическа активност и прием на енергия с храната.
12 препоръки за здравословно хранене:
1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
6. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
8. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
9. Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
10. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
11. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
12. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.
Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от редица заболявания.