Информация Хепатит А

Информация Хепатит А

За месец юли т.г. Регионалната здравна инспекция в София регистрира 6 заболели лица от вирусен хепатит А в кв. Факултета, община Красна поляна. Данните на здравните власти показват, че за месец случаите на заболели от хепатит А в квартала се увеличават. Към 30 август от хепатит А са заболели общо 51 души, като по-голямата част са деца.

Още през месец юли директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев със свое писмо сигнализира Столична община и кмета на район „Красна поляна“ за необходимостта от предприемане на противоепидемични мерки.

От Столична община са отпуснати средства за дезинфекция, хигиенизиране на района, ликвидиране на незаконните сметища и дератизация. Засилен е контролът на откритите водни площи, които са забранени за къпане.

Уведомени са личните лекари на всички контактни на заразените лица, както и общопрактикуващите лекари в съседните на жк. Факултета райони - Люлин и Овча купел.

Сред жителите на квартала се провежда разяснителна кампания за необходимостта от стриктно спазване на лична хигиена.

На жителите на квартала, в това число на всички контактни на заразените лица, е препоръчано да се ваксинират, като необходимият брой ваксини е осигурен от Столична община.

Уведомени са директорите на лечебните заведения, детските градини и детските ясли в жк Факултета и в съседните райони, като на същите са предписани дейности за недопускане разпространението на вируса на Хепатит А.

Характерът на вируса на хепатит А е цикличен и сезонен. Лятото и есента са месеците, през които вирусът се разпространява най-активно. Възникват огнища в отделни райони или квартали на по-големите градове, но след активни мероприятия по хигиенизиране и имунизация, ситуацията се нормализира.

За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и по правило не хронифицира (не продължава дълго във времето).

Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. Заразяването на здравия човек става при попадане в устата му на частици (най-често храна или вода), замърсени със заразени изпражнения. Най-често това става при неспазване на добра лична хигиена или лоши хигиенно-санитарни навици и условия.

Заразяването може да стане и чрез контакт с болния (или с храна, вода и предмети, ползвани от болния).

За да се избегне заразяването с вируса на Хепатит А ръцете трябва да се измиват старателното с топла вода и сапун, преди и след ползване на тоалетна, след смяна на пелени, преди хранене или обработка на храна.

Преди консумация в суров вид плодове и зеленчуци трябва да бъдат грижливо измивани.

Не трябва да се използва за пиене вода от съмнителни водоизточници и замърсени водоеми.