20 май - Международен ден за съпричасност със засегнатите от хив/спин  

20 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН  

Столична РЗИ организира дейности по повод Трети етап на Националната АНТИСПИН кампания - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, 20 май 2018 г. Този ден се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. Тази година мотото на кампанията е „Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от миналото“. Това послание изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги.

В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН. Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди.

В България денят се отбелязва от 1992 година, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на инфомираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

От началото на тази година до 09 май 2018 г са открити нови 95 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектирани мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 ( мъже/жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53% при хомо/бисексуален контакт и 5,3% - при инжекционна употреба на наркотици.

Всеки, който иска да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, може да се присъедини към вечерното бдение от дома си, като на 20 май в 21.00 часа запали на прозореца свещичка в знак на съпричастност към този световен проблем.